SZAMÓCÁS SÜTEMÉNY

1 tubus kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1/2 csésze tej
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
késhegynyi só
1 mokkáskanál sárga színező
1 evőkanál szamócadzsem
1 evőkanál pörkölt
őrölt mandula

Kavarjuk ki az olvasztott vajat, a tejjel, a kondenzált tejjel, a sárga színezővel, valamint a szamóca esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált liszt, só, szóda-bikarbóna és sütőpor keveréket. Zsírpapírral béleljünk ki egy tortaformát. Öntsük bele a masszát, és mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük meg a süteményt. Akkor vagyunk kész, ha a tű kihúzva száraz marad. Hűtsük le, töltsük meg szamócás krémmel, öntsük le rózsaszín cukormázzal, majd a fehér-zöld krémmel díszítsük ki.

a szamócás krém
4 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál vörös színező
1 teáskanál szamóca esszencia

Keverjük a vajat a porcukorral puha krémmé, adjuk hozzá a szamócadzsemet, a vörös színezőt és a szamócás esszenciát. Töltsük meg a süteményt és kenjünk az oldalára is, majd az oldalát szórjuk be világosbarnára pörkölt mandulaőrleménnyel. Kenjünk egy kis dzsemet a sütemény tetejére és rózsaszínű cukormázat öntsünk rá.

a rózsaszínű cukormáz
1 csésze porcukor
1 evőkanál víz
egy kevéske vaj
néhány csepp piros színező

Forró vízzel teli edény felett főzzük a hozzávalókat, míg elolvadnak. Öntsük a mázat azonnal a süteményre és hagyjuk megdermedni.

a fehér és zöld krém
2 teáskanál vaj
1 csésze porcukor
néhány csepp zöld színező

Kavarjuk ki a vajat és a porcukrot sima krémmé. A fehér krém felébe keverjünk zöld színezőt, és szépen dekoráljuk vele a süteményt.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: